Hoeveel vragen werden in den beginne per week gesteld bij GV?

  • SimonV

    Toen ik in 2013 actief werd, werden er zo’n 700 vragen per week gesteld. Daarna zakte dit aantal alleen maar, met een dieptepunt dit jaar van zo’n 130 vragen. Het dieptepunt is inmiddels hopelijk voorbij, we zitten nu al enige tijd rond de 170 vragen per week.

    Daarnaast een nieuwsgierig vraagje: was GV in 2010 veel gezelliger? Ik heb de indruk dat iedereen toen enthousiast ongehinderd door regeltjes vragen zat te stellen en te beantwoorden, elk antwoord dat niet fout was kreeg een duimpje, dat de sfeer veel gemoedelijker was. Maar misschien lijkt dat maar zo.

  • LeonardN

    Eens kijken hoe dat eigenlijk zat:

    2009

    https://www.startpagina.nl/v/42622/ 19 jan 2009

    https://www.startpagina.nl/v/39432/ 1 jan 2010

    = ~610 vragen per week

    2010

    https://www.startpagina.nl/v/39432/ 1 jan 2010

    https://www.startpagina.nl/v/32862/ 1 jan 2011

    6570 pagina's = 65700 vragen

    = ~1263 vragen per week.

    2011

    https://www.startpagina.nl/v/32862/ 1 jan 2011

    https://www.startpagina.nl/v/21433/ 1 jan 2012

    11429 pagina's = 114290 vragen

    = ~2200 vragen per week (~13 vragen per uur)

    2012

    https://www.startpagina.nl/v/21433/ 1 jan 2012

    https://www.startpagina.nl/v/13811/ 1 jan 2013

    7622

    = ~1466 vragen per week

    2013

    https://www.startpagina.nl/v/13811/ 1 jan 2013

    https://www.startpagina.nl/v/9333/ 1 jan 2014

    =~860 vragen per week.

    2014-nu

    dan heb je nog 9333 pagina's over voor de laatste ~300 weken (2014-2018 + nog bijna een jaar)

    =~311 vragen per week (maar dat was dus in het begin hoger en nu dus lager).

    Gezelliger? Geen idee. Het was drukker en rommeliger, je kon de hoofdpagina niet bijkijken of er waren al 10 nieuwe vragen, net als het aantal discussies dat er liep. Meer onzinvragen die bleven staan of subjectieve vragen, ook veel meer pure dubbelantwoorden of gecombineerde antwoorden, vaak ook veel kortere antwoorden. Veel minder moderatie-ingrepen. Wat ook haast niet mogelijk had geweest aangezien er tot wel 10x meer vragen kwamen met veel meer antwoorden per vraag en soms veel meer reacties per antwoord.

    https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/psychologie/vraag/33084/vragen-beantwoorden-pendel/ 

    Ik weet wel dat ik 2011 tot 2014/2015 een leukere tijd vond op GV. Reacties en tegenreacties bleven staan zolang er maar niet op de man gespeeld werd, hoewel soms ook dat bleef staan vanwege al eerder genoemde limitatie van moderatietijd, en de al vaker genoemde “vroeger mocht er meer/werd er niet zo stipt op regels gemodereerd, of waren bepaalde regels er niet eens”. Je kon wel 100 reacties-lange draden hebben. Soms met een soort van 2v2 situatie waarbij je gewoonweg niet eens toekwam om alle reacties te parareren omdat er al weer 36 voorbij waren als je weer inlogde. Veel meer religie/spiri/atheisten vragen ook. Op een gegeven moment wilde de moderatie dat niet meer, of begonnen mensen te melden als er een discussie ontstond. En nu heb je dus de uiterst kromme situatie van wel een reactiemogelijkheid die voor sommigen niet te begrijpen is wat je nu wel en niet mag reageren. (zeker nu er dus geen moderatie mails meer komen). Voor mij maakt dat GV een stuk minder iig. Als er soms een enorm interessante reactie en tegenreactie draad loopt waarin geen enkel onvertogen woord in voor komt zijn er al mensen die zich daaraan storen en/of wordt dat weggemodereerd.

    Minnen werden toen zeker ook niet altijd uitgelegd, maar er lijkt nu een soort van grotere neiging te zijn dingen te minnen zonder enige uitleg. 

    Maar er is vooral door het kleinere aanbod vragen een grotere competitie aan de gang denk ik. Zeker omdat je ook al niet meer snel een ander antwoord kan plaatsen waarin onjuistheden van de ander er uitgehaald kunnen worden omdat het hoofdantwoord al gegeven is en het dus al snel op een dubbelantwoord gaat lijken. Dus is de enige uitweg vaak om aan te tonen dat in iemands antwoord kleine onjuistheden zitten, middels de reacties, waar anderen zich dan weer aan storen want “de hoofdmoot klopt” of het is een C+ antwoord. Ook zijn er relatief minder mensen die antwoorden lijkt het. Ik heb iig het idee dat de gemiddelde kwaliteit van de antwoorden hoger ligt, en er meer kritische noten staan bij onjuiste antwoorden, juist omdat het aantal antwoorden minder is en wellicht het aantal kritische meelezers hoger.

    Post was bewerkt op 05-10-2019 14:49 door LeonardN

    .
  • Itsme

    Nog een kleine aanvulling op de cijfers van LeonardN. 

    In 2011 is geloof ik begonnen met de GV app, toen zaten er heel veel slechte bijdragen tussen. Bij de vragen viel dat nog wel mee, maar bij de antwoorden en reacties was het echt bar en boos. 

    In totaal zijn in 2011 zo'n 165500 vragen gesteld, waarvan er nu nog 114300 op de site staan. 31% is destijds verwijderd.

    En dan een grote sprong naar het heden:

    In 2019 zijn tot nu 11284 vragen gesteld, dat zijn er 282 per week.

    van die 11284 staan er nu nog ca 4770 op de site (119 per week). Er wordt dus nu gemiddeld 58% verwijderd.

    Dat is niet regelmatig, het hangt per dag erg af van het aantal spammers (de laatste tijd regelmatig uit India), huiswerkvragen of kindervragen. 

    5 oktober zijn er (tot 16:30) 9 vragen gesteld, 2 verwijderd, 7 staan er nog: 22% verwijderd

    4 oktober zijn er 30 vragen gesteld, 12 verwijderd, 18 staan er nog: 40% verwijderd

    3 oktober zijn er 53 vragen gesteld, 34 verwijderd, 19 staan er nog: 64% verwijderd

  • SimonV

    @Itsme

    Bedankt voor dit overzicht. Maak je je zorgen over deze daling of valt er mee te leven?

  • Itsme

    @SimonV, ik maak me net zo goed wel of geen ‘zorgen’ als jij. 

    Vergeet niet, ik ben ook alleen maar een GV gebruiker net als alle anderen die daar een account hebben. Ik doe er alleen iets anders mee, en daar heb ik wat tools voor gekregen. Ik ruim samen met een paar medemoderatoren de rommel op die bedoeld of onbedoeld op de site wordt geplempt, met de bedoeling om er een interessant kennisplatform aan over te houden. Het is niet mijn werk, ik doe dit als vrijwilliger, en het is een aardige vrijetijdsbesteding.

    Echt zorgen maken…. nee dat doe ik alleen over mensen als ze in de problemen zouden zitten, niet zozeer over een website.

  • SimonV

    “Het is een aardige vrijetijdsbesteding.”: is het ook een leuke vrijetijdsbesteding?

    Ik kan me voorstellen dat het verwijderen van de zoveelste kindervraag irritant en/of saai is.

    Maar misschien is het beoordelen of een vraag tussen ‘geen antwoord’ of ‘fout antwoord’ ligt soms een leuke puzzel. Maar wellicht is ook daar geen bal meer aan…

  • Itsme

    Er wordt niet gemodereerd op de juistheid van antwoorden. Dat is een misvatting die zeker hier op dit forum nogal wortel heeft geschoten, ‘alles moet juist zijn’, en dat is dus niet zo. We pretenderen helemaal niet dat we alles weten, we kunnen dus niet modereren op juistheid. 

    De moderatie zal alleen een onjuist antwoord verwijderen als dit echte onzin bevat, of als het kennelijk bewust fout is neergezet zodat je op je klompen aanvoelt dat dit een trol antwoord is. 

    En ja, er zijn regelmatig gebruikers, ook gebruikers die hier regelmatig op dit forum actief zijn, die een antwoord geven dat net geen antwoord op de vraag is. Of die een antwoord melden dat geen antwoord op de vraag is, maar dat is het dan toch wel. 

    Overduidelijk ‘foute vragen’ zijn met een muisklik te verwijderen, dat is geen issue. Daar hoef je niet lang voor na te denken en dat is dus ook geen echte belasting voor ons.

  • SimonV

    Ik ben dus niet duidelijk:

    - een fout antwoord laten jullie natuurlijk staan.

    - maar ‘geen antwoord op de vraag’ wordt verwijderd. Je moet soms veel over een bepaald onderwerp weten om te bepalen tot welke categorie een antwoord behoort.

  • Itsme

    SimonV

    Ik ben dus niet duidelijk:

    - een fout antwoord laten jullie natuurlijk staan.

    - maar ‘geen antwoord op de vraag’ wordt verwijderd. Je moet soms veel over een bepaald onderwerp weten om te bepalen tot welke categorie een antwoord behoort.

    En wat is nu je vraag? Of we wel voldoende kennis in huis hebben?

    Geen antwoord…

  • LeonardN

    Itsme

    En wat is nu je vraag? Of we wel voldoende kennis in huis hebben?

    Geen antwoord…

    @itsme

    Ik denk dat je intentie van SimonV's vraag mist. 

    Hij wil denk ik gewoon weten of het modereren leuk is en/of bepaalde lastige elementen kent.

    Iets als: “Na 17 trollvragen ben je het wel eens zat, maar het nadenken over een vraag en ”wel/geen antwoord“ (in een onderwerp waarvan je soms beperkte kennis hebt) is soms een leuke puzzel. Uiteindelijk maakt dat het modereren leuk.”

    Je lijkt je te verdedigen terwijl het denk ik niet SimonV's intentie is je aan te vallen. 

    @SimonV

    Als iemand een vraag stelt en je weet het antwoord niet, en je weet niet veel van het onderwerp, dan nog is het volgens mij altijd vrij makkelijk* te zien of iets een antwoord op de vraag is of niet.

    Waar denk ik het grotere probleem soms ligt is hoe de vraag door verschillende mensen wordt geïnterpreteerd. 

    *Hoewel sommigen er een soort sport van lijken te maken om het eigenlijke antwoord op de vraag in een lap tekst te verbergen. 

    Iets wat ik zelf probeer te voorkomen door het kortste antwoord mogelijk als eerste te plaatsen, dan een eigen uitleg, dan bronnen die die uitleg valideren.

    .